Det svenska midsommarfirandet är i särklass en av Sveriges mest älskade och största högtider som firas i vårat avlånga land. Faktum är att det faktiskt kan vara den äldsta tradition som vi fortfarande firar.

Följ Katrineholmsguiden på Instagram, klicka här.

Så uppstod midsommar i Sverige.

Den fruktsamma och festliga högtiden midsommar har varit och är fortfarande idag en av Sveriges mest firade och uppskattade högtider. I Sverige så anlände det kristna midsommarfirandet någon gång under 1300-talet. När man firade midsommar för i tiden så var det tre olika händelser som uppmärksammades med olika årliga traditioner.

Sommarsolståndet.

Den första händelsen som man firar under det vi idag kallar midsommar är sommarsolståndet som är den tidpunkt då jordaxeln lutar mest mot solen. Sommarsolståndet är årets längsta dag då solen lyser hela dagen och hela natten.

Sommarhögtiden.

Firandet av sommarhögtiden som idag har förkortats till det enkla ordet sommar är den andra händelsen som uppmärksammades under dåtidens midsommarfirande. När man firade sommarhögtiden så firade man att det blivit sommar.

Sommarhögtiden var en viktig högtid speciellt för alla som hade gårdar och odlade olika sorters sädesslag och rotfrukter. Innan den moderna livsmedels affären, fabrikerna och förvaringsutrymmen som frys och kyl hade uppfunnits. Så blev man tvungen att leva som jordbrukare och samla ihop så mycket mat som möjligt innan vintern.

Johannes Döparens Dag.

Den heliga Johannes döparens dag är en kristen helg i kyrkoåret som firas till minne av Johannes döparen födelse. Den tradition inom kristendomen firades sex månader före jul den 24 juni.

Denna dag som man firade Johannes döpare var den viktigaste händelsen under det förgångna firandet av midsommar och man delade upp kyrkans och folkets firande så att midsommar och Johannes döpare fick varsin helgdag.

Midsommar i nutid och dåtid.

Mycket har förändrats sedan det första midsommarfirandet i Sverige som var uppdelat i tre olika högtider men som idag blivit en stor folkfest med kärlek och glädje. Den svenska midsommaren var från början en högtid som förknippades med kristendomen och sommarsolståndet som var en viktig faktor för jordbrukarna.

Midsommar kan man nästan jämföra med Sveriges nationaldag då den firas i stort sett av alla som bor i Sverige. Glädjen och gemenskap som midsommarfirandet ger skapar ett starkt band både inom vänskap och kärlek.

Det första midsommarfirandet som har dokumenterats sträcker sig ända tillbaks till det medeltida 1300-talet. Då var det mer en kristen tillställning som man firade till minne av Johannes döparen som är en viktig karaktär inom kristendomen.

Midsommarstången kommer ursprungligen ifrån Tyskland under 1300-talet och är inte formad som en ”jätte penis” som ger fruktsamhet. Midsommarstången eller Majstången som den också kan kallas är format som ett kors.

Majstången har fått sitt namn från månaden maj och användes för att fira in vårens ankomst. Anledningen till att man klär midsommarstången/majstången med gröna löv, kvistar och kransar härstammar ifrån odet ”maja” som betyder att smycka med löv eller att löva.

Flera hundra år senare så började folk att tröttna på det kristna midsommarfirandet och separerade Johannes döparens dag ifrån midsommaren. Nya traditioner skapas med stora festmåltider med som samlats ihop och avnjutits från närliggande gårdar.

Man drack, sjöng och åt tillsammans samtidigt som man fick en starkare relation mellan dom olika gårdarna. De klassiska midsommardanserna skapades för att bygga upp en givande relation mellan gårdsherrarnas barn som en dag skulle ta över gårdarna.

Midsommarfirandet idag är en riktig folkfest som fortfarande är under utveckling och kommer att fortsättas att firas i flera hundra år till med nya traditioner och återkommande traditioner som dammas av.

………………………………………………………….
Följ Katrineholmsguiden på Instagram, klicka här.

Fler artiklar