Fira Halloween 2017 i Katrineholm

Vad är Halloween?

Halloween är en gammal tradition som firas den 31 oktober och kommer ursprungligen ifrån Irland. När emigranter från Irland utvandrade till USA så tog man med sig denna kusliga tradition. I USA såg man detta som en möjlighet till att öka försäljningen av godis och andra saker som idag är förknippade med Halloween.

Från början var Halloween en skräckens natt då folk trodde att onda väsen och krafter steg upp ifrån underjorden och terroriserade hus och hem med elaka spratt och påhitt. Man trodde även att döda släktingar reste sig ifrån gravarna och hemsökte sina nära och kära på både gott och ont.

Under denna natt så vidtog man speciella åtgärder för att skrämma iväg dom onda andarna med fyrverkerier, skott ifrån vapen och läskiga pumpor. Man gjorde även iordning gravarna hos sina avlidna släktingar med tända ljus för att inte förarga och bli hemsökta av dom.

Hur firar man Halloween idag?

Tillskilland från dåtidens fasansfulla högtid då man troligtvis var skräckslagen i tron att bli hemsökt, så har mycket förändras till det bättre. Idag så förknippar vi Halloween med massor av läskiga filmer, godis och monster/spöken som går ifrån dörr till och frågar om bus eller godis.

Den traditionella dagen då man firar Halloween är den 31 oktober men då den dagen inte alltid infaller på en helgdag så brukar man fira Halloween helgen innan eller efter den 31 oktober.

När man firar Halloween så är det vanligt att man dekorerar både hus och tomt med läskiga föremål som kan vara allt ifrån skelett till spindelnät. En av dom vanligaste dekorationerna under Halloween är den klassiska ”jack-o’-lantern” som är en utskuren pumpa med huggtänder och triangel formade ögon och ett tänt stearinljus.

Tips på saker att göra under Halloween 2017 i Katrineholm.

  • Halloween inspirerad mat.

Bjud din familj eller vänner på en Halloween-inspirerad middag som sätter fart på Halloween känslan. Ett enkelt och roligt sätt att göra en Halloween middag är att tillsätta karamellfärger i mat och dryck. En stor favorit hos barnen är grön pasta med köttfärssås som serveras med blod-röd mjölk eller läsk.

  • Bus eller Godis.

Att ta med barnen på bus eller godis är ett roligt sätt att fira Halloween ”och så spar man på sina egna godis-penar ”. Bus eller godis går till som så att man klär ut sig och knakar på och frågar bus eller godis.

Säger den som öppnar att den tar godis istället för bus så får du godis och går vidare till nästa dörr. Om den som öppnar inte vill ge något godis så ger man dom bus. När man ska utföra ett bus på Halloween så får man tänka på att inte göra något dumt eller olagligt. Satsa istället på att göra något som att skrämmas med en låsas orm eller spindel som läggs utanför dörren.

  • Filmkväll med familj och vänner.

Att ha en filmkväll under Halloween är perfekt för dig som vill umgås med familj och vänner och samtidigt få den där kusliga Halloween känslan. Allt du behöver göra är att bjuda in gäster, köpa snacks o godis och låten filmen göra resten. Ett tips är att dämpa belysningen och tända ljus, för en mer läskig atmosfär.

  • Halloween-fest.

Fira Halloween med en härlig Halloween-fest med dina vänner och bekanta. På en Halloween-fest brukar man servera Halloween-inspirerad mat och leka roliga Halloween-lekar.

  • Halloween på Kolmården.

På Kolmårdens djurpark i Norrköping kan du fira Halloween med hela familjen på ett spöklikt äventyr. Här får du ta del av flera kusliga aktiviteter och fantastiska shower som får nackhåren att resa sig. Kolmårdens Halloween tema är startar den 1 nov – 5 nov.

  • Halloween-party på Harrys i Katrineholm.

Lördag den 28 oktober är det Halloween-party på Harrys i Katrineholm för alla ”party-monster och väsen”. Kvällen börjar kl 21:00 och håller på till 02:00. Under kvällen kommer det att hållas i en maskerad tävling där vinnaren med bästa ut klädnad vinner ett presentkort värt 500 kr.

 

………………………………………………………….

Följ Katrineholmsguiden på Instagram, klicka här.