Dietist Kullbergska Sjukhuset

Vad är en Dietist ?

En dietist arbetar med att utreda och behandla personer som har problem med mat och kost på flera sätt. Att söka hjälp hos en dietist måste inte betyda att du på något sätt äter förmycket eller är överviktig. Dietisten hjälper personer som t,ex har för låga eller för höga halter och värden av flera olika kroppsvätskor eller ämnen. Hos en dietist kan du även få hjälp med att ta fram olika ”program” för hur du ska göra för att uppnå det mål du vill/måste uppnå.

Om du vill komma i kontakt med en dietist på Kullbergska sjukhuset så måste du ha en remiss från en läkare som har undersökt dig. För dig som har funderingar eller är osäker på om du skulle behöva komma i kontakt med en dietist. Om du har det så kan du ringa dietist rådgivningen på Kullbergska sjukhuset. På Dietistenhetens hemsida kan du även fylla i och skicka in en egen remiss som godkänns av dietist eller läkare.

Bra att tänka på inför ett besök hos en dietist.

  • Matdagbok: Det kan vara bra att ha fyllt i en matdagbok i form av ett papper eller dagligt schema som man kan ta med sig och visa upp för dietisten. På detta sätt så kan dietisten mycket enklare utreda och behandla dig som har eventuella mat och näringsproblem.  Läs mer om matdagbok här.
  • Fitmate:  Vid en så kallad fitmate kan dietisten mäta din viloenergiomsättning (RMR). Inför en fitmate mätning ska du ha fastat i 4 timmar innan besöket. Under sökningen görs i vaket tillstånd och mäter kroppens syre och koldioxidproduktion.  Läs mer om fitmate här.
  • Bioelektrisk Impedansmätning: När man gör en bioelektrisk impedansmätning så mäter man det elektriska motståndet på muskler, vätska och skelett. Inför mätningen ska du ha tömt urinblåsan, ta av dina smycken och veta vad du väger samt längden. Uppgifter om vikt och längd samt ålder är en viktig faktor i kroppssammanmätningen. Läs mer om bioelektrisk impedansmätning här.
  • SenseWear: En SenseWear är en multisensorisk kroppsmonitor som mäter frekvensen och varaktigheten vid olika nivåer av kroppslig aktivitet. Den här kropps sensorn kan mäta och hur din kropp reagerar på olika aktiveter som sömn och fysisk aktivitet. Läs mer om SenseWear här.

 

 

………………………………………………………….

Följ Katrineholmsguiden på Instagram, klicka här.

Visited 191 times, 1 Visits today